
Reply
Performance Management System (PMS) was a feature of the Public 
Service Agreement and discussion was to take place with the Trade 
Unions in respect of developing a system which could be introduced. 
While briefing sessions were given, many issues were raised by the 
INMO and other Unions and an agreement was not formally arrived 
at. We are aware that individual management are seeking to roll out 
a PMS and the unions collectively are raising this as a matter that 

requires further discussion and dialogue at our national forum, the National Joint Council. To answer your question, there is currently 
no agreement that staff nurses, or any grades below the grade of director of nursing in Band 1 Hospitals, directors of mental health or 
directors of public health nursing – three senior nursing management grades that have an existing agreement – to engage with the 
PMS. While this might change, it can only change on the introduction of an agreed template which ensures that the PMS is assessed by a 
trained assessor and that its objectives are fair and reasonable, taking staffing levels and supervision into account. Please keep in contact 
with your local official in respect of this issue. 

Query from member
I have been advised that performance management is to be 
introduced for me in my staff nurse role. I work in an acute 
hospital and very often work in circumstances where we are 
short staffed and do not have a manager in place. I have huge 
concerns about the introduction of individual performance 
management in this setting and want to know if this has 
been agreed to by the INMO?

Bulletin Board
With INMO director of industrial 
relations Phil Ní Sheaghdha

Reply
The Framework Agreement was reached in December 2008 between 
health service employers and the health service trade unions. It 
set out the arrangements to facilitate introduction of an extended 
working day/week in the HSE and HSE funding agency. The Agree-
ment was part of the ‘Towards 2016’ public service agreement. The 
Agreement provides a process for the introduction of an extended 
working day/week on a structured/planned basis within the basic 

weekly contracted working hours of employees. The terms of the agreement apply to staff appointed to promotional posts and staff on 
renewed temporary contracts on, or after, December 16, 2008. Inherent in the framework agreement is the understanding that it is the 
service that is extending and that staff would be requested, but could not be compelled, if employed prior to December 2008, to change 
their work pattern but that those with contracts dated after December 16, 2008, would be required to work the new pattern once the 
service change had occurred.  

 Circular 003/2009, sets out the manner in which the framework agreement is to be implemented. This circular sets out that any request 
by local managers to commence discussions on the extension of the working day/week for a category, would have to be notified nation-
ally via the National Joint Council and the discussions would have to be conducted in accordance with the framework agreement. 
In other words, it is clear that the extension has to be to the service and not to the individual worker’s terms and conditions. What is 
required, is that management present a plan for the extension of services outside the current working patterns to the staff. Each plan 
should contain the following:

• Strategic/policy/legislative basis for change					     • Costing for the plan 
• Analysis of the need/demand which underpins the plan				    • Any information on cost benefits 
• Impact on human resources/numbers/rosters/earnings across all disciplines	 	 • How the plan will be resourced 
• Objective of the plan in improving access to services 
• The minimum number of staff required in each grade to facilitate the implementation of the plan

Engagement would then commence with the trade unions and a period of 21 days is set in order to reach agreement in respect of the proposal.  
If agreement cannot be reached at local level, it is agreed that a Joint Review Group (JRG) would be convened to facilitate the exercise and if 
agreement cannot be reached at that stage, following 21 days of the JRG intervention, an agreed adjudicator would be asked to intervene.

The overall aim of the Framework Agreement is that any change is introduced by consensus, and that the change is to the service, not to 
individual contracts. Please contact your local INMO representative or official if you require additional assistance with this issue.

Query from member
I am a public health nurse and I have been employed since 
December 2008 in the public health service. I am being 
advised that my contact of employment allows my hours 
of work to be altered. Currently I work Monday to Friday 
9am to 5pm and am part of a roster to provide essential 
calls at weekends. Can you please elaborate on what is 
being referred to as the ‘Framework Agreement’ which is 
being referenced as the authority for these changes?  
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